dijous, 26 de març del 2009
Origami
dimecres, 25 de març del 2009
S-CIANCO, o l'esport de masses del segle XV
En italià estàndard es diu LIPPA. Jo vaig veure un matx apassionant entre la seleccio d'Sri Lanka i els ferotges veronesos defensant els colors autòctons.
A Verona hi ha una associacio molt activa de promocio dels jocs tradicionals i populars i organitzen jornades al carrer.
Les Viles del Brenta
Si pugeu el curs del Brenta (primer riu, despres canal) en trobareu de molt interessants. Jo he visitat:
- Villa Wildmann : conserva fins i tot un passadis secret, la sala-casino (estaven prohibits, de manera que la tenen dissimulada, fent-la passar per l'habitacio de les dones), la barchessa (o el garatge per les barques i altres edificis auxiliars).
- La Barchessa Valmarana : la familia Valmarana a finals de segle XX va enderrocar la casa "dominicale" (es a dir el palau) perque el govern italia els feia pagar impostos com a patrimoni de luxe. En canvi, per la barchessa (que tambe es molt luxosa, amb frescos alegorics pel seu interior) no havien de pagar i s'hi van traslladar.
Aquest divendres visitare la Villa Pisani i "La Malcontenta" (una de les obres mes famoses de Palladio). Ja us explicare!
____________________________________________________
La villa Pisani es una mostra exagerada d'ostentacio, obtenint un resultat dubtos. Es d'aquella grandiositat grotesca propia dels emperadors. De fer va pertanyer a Napoleo i fou el lloc escollit per trobar-se Hitler i Mussolini a Italia.
En canvi la "Malcontenta" es una deliciosa torre d'estiueig, de petites dimensions pero que dona una sensacio de majestuositat palauenca. Realment aquest Palladio la sabia llarga...
Hem visitat tambe l'organitzacio meta-provincial que agrupa les industries sabateres de la zona del Brenta (poca conya, perque produeixen per totes les grans marques : Louis vuiton, Gucci...). Aquesta organitzacio mou tanta pela que fins i tot col'loquen micro-xips a les sabates per veure'n el comportament. Hem anat a un out-let (pero el pressupost d'estudiant encara no arriba per comprar-nos unes Jimmy Choo.
dimarts, 24 de març del 2009
Cuina Vènet
Aqui una web amb les receptes tradicionals de la zona.
Segurament us endisareu a l'apassionant mon del radiccio! (una verdura morada -cicoria- que usen absolutament per a TOT i que te nombroses varietats, sobretot a Treviso ja que n'es originari).
dimecres, 18 de març del 2009
Cultures mes informals...
(I did the same thing with two catholic priests but with one little boy.... And the winner have to fight to Michael Jackson! jajaja)
Coneixeu humoristes d'altres paisos?
dimarts, 10 de març del 2009
Padova
Orsoni
Normalment no es pot visitar (i no és un dels lloc en que prioritariament s'ha de veure a Venecia), pero la universitat ha pogut concertar la cita.
diumenge, 8 de març del 2009
Brusselles
faig el post des de l'Aeroport de Charleroi. El cap de setmana a Brusselles ha acabat. Es una ciutat amb poc encant, francament. Seguint les teories de Jane Jackobs, seria una ciutat molt poc "vibrant".
He anat al museu del Comic i museograficament no val gens. En destaco la botiga pero. Pots comprar-hi una infinitat de comics i novelles gràfiques de tots els generes. Aixo si, heu de llegir-los en anglès, francès o flamenc.
L'Atomium es xulo, una mica tronat pel que fa a edifici. I pel que fa a les expos que acull, força simples.
Que mola de la capital europea? els gofres i la birra.
dijous, 5 de març del 2009
Teatre i cultura per 2 duros (o dues lires)
T'has de fer una targeta a la Fondazione di Venezia i ja pots disfrutar del teatre per joves (fins a 29 anys) a la Fondamenta nuove.
A mes a la Casa de Carlo Goldoni tambe organitzen obres de teatre, conferencies i passis de video comentats. T'has de donar d'alta del seu newsletter (es gairebe la unica manera d'assabentar-se'n). Avui vaig a veure "Arlecchino servitore di due Padroni" (obra fonamental i divertida, escrita pel mateix Goldoni, de la Comedia dell'arte).
Italics
dimecres, 4 de març del 2009
Historia de Venecia
Nomes un petit apunt de la narrativa dels origens de Venecia. Hi ha 2 mites al voltant de la seva fundacio :
- Fou fundada el 25 de març de 421. Aquest es el dia de l'anunciacio de Gabriel a Maria.
- El segon mite, i al que em vull referir mes detalladament, es el fet que Venecia fou fundada per ciutadans lliures emigrats a causa del flagel dels Deus, Atila. La poblacio era col'lectivament unida, pero sense lligams entre ells de dominacio d'uns sobre altres, o de servitud enfront Emperados d'orient o occident o del Papa. Aixi doncs la figura que crea la ciutat es un anti-heroi individual. Normalment son herois individuals els que originen els mites (Romul i Rem, Enees...), pero Venecia es el cas contrari.
Algu coneix algun altre mite fundacional on la colectivitat lliure sigui el valor positiu i la individualitat poderosa el negatiu? Es un cas unic?
dimarts, 3 de març del 2009
Concert a la Fenice
dilluns, 2 de març del 2009
Fine settimana a Milano
Aquest cap de setmana he anat a Milà, capital de la moda i ciutat desangelada. El temps just que requereix la visita es un cap de setmana.
La joia de la corona es el duomo (la catedral gotica mes gran d'Italia). Realment es impressionant i inabastable. Pugeu els gairebe 160 esglaons i contempleu la ciutat des d'aquest gratacels medieval.
No us heu de perdre tampoc la Pinacoteca de Brera. Es força reduida (no es un d'aquells interminables museus europeus que es podrien visitar durant una setmana) pero conté grans obres de la pintura universal (aquelles que esteu farts de veure reproduides en llibres d'art).
I la tercera visita imperdonable es el Castello Sforzesco, consrtruit per la familia que li donà nom. Esta corull de museus variats (des d'art egipci, romanic, arts decoratives, pintura...), que podreu visitar per 3€ (tots els museus!). Feu una generosa volta pel parc que l'envolta per descansar la vista despres de tanta cultura.
La resta de Milano, es variable. Hi ha multitud de grans casalots, sense massa encant. Fer una volta per les botigues tampoc no mata (n'hi ha de precioses... pero no es la tònica).
I pel que fa a la gastronomia, l'arros a la milanesa es tan mediocre com la città (arros amb safrà, ceba i vi blanc... pero de gust tan esmorteit que aborreix). Tanmateix ho compensen amb la beguda (es la patria del negroni!) i amb els seus beneits aperitivos.