dimarts, 10 de març del 2009

Padova

Aquest divendres anire a Padova. Es una ciutat molt propera a Venecia (amb tren o bus tot just es triga mitja hora), molt menys turistica i mes barata. La seva famosa universitat es la segona mes antiga d'Italia. De fet serà el segon cop que hi vaig... es molt interessant. Què en destaco?

- Capella dels Scrovegni : Una de les obres cabdals de la historia de l'art universal. Els panys de paret estan decorats integrament per els frescos de Giotto. Val 5-8€ (segons reduccions) i s'ha de reservar perquè només es pot entrar amb hores concertades. Per preservar la conservacio de les pintures, nomes permeten l'entrada a la capella durant 15 minuts. Abans pero et passen un video on t'explica de manera introductoria la tematica i el context giottesc.
- Palazzo della Ragione. Començat al segle XIII, al seu interior conte un dels cicles de frescos mes interessants que la humanitat ha fet mai. Consisteix en un cicle zodiacal, complex i extensissim, amb molts matissos. Cada signe esta composat per 12 figures, cadascuna mostrant vessants diferents de cada signe. A dins, una pantalla tàctil us guiarà pels misteris que amagua la iconografia.
- Basilica de Sant Antoni : Sant Antoni de Padua va ser enterrat aqui. El miracle diu que despres de 100 anys, van obrir el sarcofag i la llengua en restava incorrupta. A la capella adossada a l'absis principal hi ha tot de relicaris. A la fornicula central voreu una massa negra i fastigosa (jo no la qualificaria d'"incorrupta") : es la llengua.
Malgrat les fastigositats, es un dels centres de peregrinacio mundials mes importants. Realment es respira una atmosfera d'espiritualitat (comparable a la tomba de Mevlana a Konya -Turquia-, per exemple). Hi ha tota una estructura museistica muntada per explicar a les masses la figura del Sant (jajaja es divertidissim! Et fan passar a una sala fosca en la qual s'obren les parets per deixar sortir diorames, escultures que es mouen... amb una potent veu en off i musica. El Sant es representa com un tio jove, guapo i catxes).
Al sortir pots recollir una de les butlletes per escriure una pregaria al Sant. Si no has tingut temps de depositar el paperet a una de les busties habilitades, li pots escriure LA PREGARIA PER MAIL AL SANT! aqui teniu el seu mail queridosanantonio@santantonio.org (em pregunto si tindra facebook).