dimecres, 4 de març del 2009

Historia de Venecia

Hola!

Nomes un petit apunt de la narrativa dels origens de Venecia. Hi ha 2 mites al voltant de la seva fundacio :

- Fou fundada el 25 de març de 421. Aquest es el dia de l'anunciacio de Gabriel a Maria.

- El segon mite, i al que em vull referir mes detalladament, es el fet que Venecia fou fundada per ciutadans lliures emigrats a causa del flagel dels Deus, Atila. La poblacio era col'lectivament unida, pero sense lligams entre ells de dominacio d'uns sobre altres, o de servitud enfront Emperados d'orient o occident o del Papa. Aixi doncs la figura que crea la ciutat es un anti-heroi individual. Normalment son herois individuals els que originen els mites (Romul i Rem, Enees...), pero Venecia es el cas contrari.

Algu coneix algun altre mite fundacional on la colectivitat lliure sigui el valor positiu i la individualitat poderosa el negatiu? Es un cas unic?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Les colònies americanes amb fugitius de les guerres de religió i les australianes amb condemnats i buscafortunes tenen certes similituds...

elisenda ha dit...

Molt interessant! Alguna pista mes per poder saber una mica mes i comparar-ho amb el cas venecia?

Anònim ha dit...

http://en.wikisource.org/wiki/United_States_Declaration_of_Independence

elisenda ha dit...

El link em dona error... podries tornar a copiar-lo? Merci!

elisenda ha dit...

Es que no se si et refereixes a la declaracio d'Independencia... si es aixi, hi trobes relacio amb un mite fundacional on un anti-heroi fa que la comunitat prosperi? :)

Anònim ha dit...

Si, el link sencer, que es troba amagat cap a la dreta, conté el link a la declaració d'independència de les colònies nord-americanes, feta per homes anònims fugits de diferents llocs i que s'enfronten al poder establert.