dimecres, 25 de març del 2009

Les Viles del Brenta

Com que a Venecia hi havia pela llarga durant molt segles, les families es van anar construint villes d'estiueig a terra ferma.


Si pugeu el curs del Brenta (primer riu, despres canal) en trobareu de molt interessants. Jo he visitat:


- Villa Wildmann : conserva fins i tot un passadis secret, la sala-casino (estaven prohibits, de manera que la tenen dissimulada, fent-la passar per l'habitacio de les dones), la barchessa (o el garatge per les barques i altres edificis auxiliars).


- La Barchessa Valmarana : la familia Valmarana a finals de segle XX va enderrocar la casa "dominicale" (es a dir el palau) perque el govern italia els feia pagar impostos com a patrimoni de luxe. En canvi, per la barchessa (que tambe es molt luxosa, amb frescos alegorics pel seu interior) no havien de pagar i s'hi van traslladar.


Aquest divendres visitare la Villa Pisani i "La Malcontenta" (una de les obres mes famoses de Palladio). Ja us explicare!


____________________________________________________

La villa Pisani es una mostra exagerada d'ostentacio, obtenint un resultat dubtos. Es d'aquella grandiositat grotesca propia dels emperadors. De fer va pertanyer a Napoleo i fou el lloc escollit per trobar-se Hitler i Mussolini a Italia.

En canvi la "Malcontenta" es una deliciosa torre d'estiueig, de petites dimensions pero que dona una sensacio de majestuositat palauenca. Realment aquest Palladio la sabia llarga...

Hem visitat tambe l'organitzacio meta-provincial que agrupa les industries sabateres de la zona del Brenta (poca conya, perque produeixen per totes les grans marques : Louis vuiton, Gucci...). Aquesta organitzacio mou tanta pela que fins i tot col'loquen micro-xips a les sabates per veure'n el comportament. Hem anat a un out-let (pero el pressupost d'estudiant encara no arriba per comprar-nos unes Jimmy Choo.