dilluns, 15 de setembre del 2008

L'ermita de Sant Sebastià o el pacte dels Vigatans

A Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona) hi ha una ermita, anomenada de Sant Sebastià. Fou allà on començà tot el "pollastre" de la guerra de successió. Els catalans en un principi vam assumir el rei Felip V (nét del rei de França Lluix XIV -el rei Sol-) però de seguida vam veure com aniria el percal (l'experiència de França i la tradició de la família borbònica, a part de ser un rei preferit pels castellans, molt centralistes).

Així que el 17 de maig de 1705 es fa una reunió a aquesta Ermita, totalment en secret, per tot d'homes influents de la plana i més enllà (Bac de Roda, Moragues...). Aquí acorden que no volem els borbons i que ens hem d'unir amb l'Aliança de la Haia (Anglatrerra, Austria i Holanda) per fer-los fora. Així que donen poders a 2 dels presents (Parera i Peguera) i els envien a fer el pacte de Gènova amb Mitford Crowe (enviat de la reina anglesa). L'espectacle estava servit.

Els vigatans (així es van dir els prohoms de la reunió, però per extensió a tots els austriacistes, i en contra del nom "botifler" que designava els pro-borbons) van acordar que portarien 6000 homes a Barcelona per lluitar.

I així fou (però els cracks en van reclutar 7000). Fins que el que va ser Carles III (l'Arxiduc d'Àustria) ha de tornar i ens deixen amb el cul a l'aire. Catalunya sola lluitant contra Espanya i França. Després d'una heroica resistència, Barcleona cau després d'un any de setge l'11 de setembre de 1714.

Doncs tot això, un dels esdeveniments més importants per la història moderna d'Europa (i on es gesta el pacte de Gènova), es troba en estat lamentable. Volem la declaració de Patrimoni d'interès nacional de l'Ermita de Sant Sebastià ja!