diumenge, 29 de juny del 2008

Exposicions del Caixaforum

Per enganyar el cos de la calor, entretigueu el cap anant a les expos del Caixaforum. Com sempre són gratuïtes i al bar hi ha uns sofàs genials per fer una clara "especial" (cervesa + granisat de llimona. 3€). Jo n'he vist un parell :

- L'Escola Yi. Trenta anys d'art abstracte xinès (fins el 21/09/08). Està millor que el que podria semblar a primera vista, però és força irregular. Hi ha obres molt bones (La pomera -no recordo l'autor, o Pescador ermità i rierol de muntanya de Liang Quan), però altres de molt fluixes (un paisatge que evoca el cor, lamentablement naïf... ja sabreu de què us parlo si la veieu). El problema és que degut a Ikea (on pots comprar milers d'impressions molt semblants a les de l'exposició) tot té un regust decorativista (quan és un art molt profund, que reflecteix la meditació del creador).

- Entre el sagrat i el profà. El Renaixement a Prato (fins el 28/09/08). Molt interessant. Fa un repàs de l'obra produïda a la ciutat italiana de Prato des del treccento al s.XIX. Al ser una selecció, sempre és quelcom parcial i fragmentari, però permet fer-se a la idea de l'evolució. En destaco la iconografia del miracle de la cinta del trescento i les alegories de l'art promocionat pels Medici al s. XV.

Apunt : a la catedral de Prato hi ha una de les relíquies de la Verge més important : el cinturó de la seva túnica. La Mare de Déu va fer l'assumpció en cos i ànima així que no hi ha reliquies del seu cos. Després de la seva adormició, va visitar a Sant Tomàs al que li va donar el cinyell perquè s'ho cregués. Aquest tema iconogràfic tant interessant i exclussiu també el trobem a un dintell atribuït al mestre de Cabestany a la Catalunya nord.