dimarts, 24 de juny del 2008

Caseres 1

Diumenge 22 després de dinar vaig agafar els "bàrtuls" i cap a Caseres falta gent. És l'ultim poble de Catalunya i està a la comarca de la Terra Alta. Potser us sona més perquè està a costat de Massalió (jeje és el poble del meu pare i que ja pertany a la Franja de Ponent).
De Martorell a Caseres són 2 hores exactes de carretera (AP7 fins a Reus, d'allà la T-11 fins empalmar amb la N-420 direcció Falset - Gandesa, i Caseres).
Què dir del poble? Té 300 habitants, és bucòlic (cases són de pedra, conserva ruïnes d'un castell musulmà...) i té un passat encara molt present (per tot el poble hi ha encara les pintades de quan van entrar els nacionals : al carrer Major, hi ha el yugo-y-las-flechas i una efígie de Franco, i al c/Sant Gil, un VIVA FRANCO... entre d'altres).

Perquè no les esborren? No hi van arribar a entrar mai els Republicans i la guerra va ser molt sagnant a la zona (van patir més de 100 dies de Batalla de l'Ebre). I les pintades són a les parets de les cases (i els seus propietaris no les volen esborrar). Encara moltes famílies no es parlen per les traicions i ideals d'aquells anys. Vaig provar de parlar-ne amb els joves del poble i ells tampoc s'hi veuen en cor.