dijous, 19 de febrer del 2009

El moviment Veneto d'alliberament nacional

Si a Venecia m'hbi trobo com a casa no es de casualitat. El dialecte veneto s'assembla mes al catala que les semblances entre català i castellà (us farieu creus de la quantitat de paraules que es diuen igual).

A més, hi ha un moviment independentista. Si que es cert que aqui s'hi barregen causes economiques (pero de fet, es barregen a tot arreu). Aixo es el que volen :

Movimento Veneti
El Movimento Veneti l'è un Movimento Independentista trasversałe ai partiti che el ga l'obietivo de rivàr ała piena sovranità e Autogoverno del Popoło Veneto traverso metodi democratici e no viołenti secondo le norme de Dirito Internasionałe par la Independensa deła Venetia e la creasion de na Europa fata de Popołi libari.

Semo persone che łe vièn da el mondo de el lavoro e de ła coltura, inamorà de la nostra tera e che conose le potensialità che la nostra jente la ga senpre savù tiràr fora.
Ghemo el dirito de garantìr el futuro ałi xoveni veneti, metendo in piè na strada che ne posa jutàr a riciaparse ła nostra sovranità.
Co el to sostegno pontemo e metàr insieme i veneti, grasie ała condivision dełi obietivi e dełi prinsipi morałi.
Co ła to partesipasion devegnemo el strumento pa confrontàr difarenti projeti par ła autodeterminasion.
Co el to pensiero metemo in piè el laboratorio pa definìr łe strade concrete che łe porta a l’autogoverno de el Popolo veneto.

Una delegacio ja s'ha apuntat el 7 de març a Brusselles!
_________________________________________

Despres de la primera exaltada impressio, he aprofundit mes en la materia. Resulta que aqui el moviment (a diferencia de Catalunya, que tendeix a centre esquerra) esta lligat a la dreta politica. Volen evitar pagar impostos al sud i esta impulsat des de zones rurals, on els petits empresaris se senten amenaçats per aquest mon cada cop mes incert.