dimarts, 24 de febrer del 2009

Carnaval real - la historia resumida

Quin es l'origen del carnaval?

Es ben be incert. Origen pagà... bo (llegit en italià). Chi lo sà. Hi ha un origen oficial, que es remonta a unes lluites entre faccions politiques enfrontades (en que es difressaven d'animals, i mataven salvatgement a un brau...).

Fos com fos, es deixa de fer a finals de segle XVIII, quan Venecia perd la independencia a mans d'austriacs i francesos.

Al seu lloc, la festa popular era tirar ous i farina (de fet eren els nois de Mestre, la zona industrial, que anaven a la pija venecia a tirar bombes d'ou farcit de farina). Fins que la ciutat fa un edicte per prohibir aquesta divertida tradicio. I al seu lloc el director de la Bienale s'empesca una nova festa de disfresses. Aquest primer any tots els venezians ens van engrescar molt en la nova festa i fou realment un reflex de quelcom popular. Aixo succeeix a principis de 1980's.

En els anys posteriors, la televisio cobreix els concerts de la festa, es publicita massivament i arriben les tonelades de turistes que han convertit la festa en el que es actualment.

El carnestoltes aqui (o Carnevolte) es un esdeveniment pels guiris. A Venecia, on el turisme es estacional (primavera i estiu) els faltava quelcom a l'hivern per seguir guanyant diners. Aquest es el veritable origen del Carnaval venecià.

Els venecians se senten lluny d'aquesta festa. I lluny de la Venecia que queda ofegada entre turistes. Per aixo aquest any han organitzat una festa india. Jugant amb la ironia, es representen com a natius americans en una reserva, observats i relegats a reductes pels estrangers.