diumenge, 25 de gener del 2009

Pedralbes

Aquest matí he visitat el Monestir de Pedralbes. És una de les joies del gòtic català i a nivell arquitectònic és una meravella. Però destaco especialment la presència de dues dones que hi visqueren al segle XIV :

- Elisenda de Montcada: esposa de Jaume II, que a l'enviudar fa funda el monestir i s'hi retira amb la seva cort. Aquesta reina creà un cercle de dones cultes entre els murs del convent, i alhora els nous ingressos dotaven al cenobi de major poder. Tot un lobby a l'època.

- Francesca ça Portella : era la neboda de la reina Elisenda i segona abadessa del monestir. Fou ella qui encarrega al taller de Ferrer Bassa les grans pintures de la capella de Sant Miquel. Actualment estan en procés de restauració, però les podreu veure a través d'una urna transparent. La seva autoria està en joc, ja que en J. Yarza afirma que són fetes per un italià de segona fila. La resta de catedràtics es trenquen les vestidures davant aquesta heretgia i reivindiquen a Bassa doblement com a gran figura del gòtic italianitzant. La polèmica està servida.