diumenge, 15 de juny del 2008

Heliogabal i Enric Casasses

Anit, a quarts d'onze, vam anar a l'heliogabal a sentir un recital de poesia d'Enric Casasses (també havia de recitar Camacho Grau, però el seu fill petit es va partir la cella poca estona abans de començar).

Punt 1 : Heliogabal. Local mític de Gràcia on podeu veure el nostre particular star-system català. Plè de moderns, alguns guiris i profes de literatura. Cervesa a 3 €. Han mitificat un poetastre (un tal Roure, del que hi ha una foto a la paret del fons). La paret vermella il·luminada és del tot suggerent i les escultures fetes amb sanitaris roca t'espien tota la nit.

Punt 2 : Enric Casasses. En Toni Sala (ja citat en aquest bloc) n'ha fet un terç de llibre (Comelade Casasses Perejaume). Duia un aspecte de dandi vingut a menys (americana blanca, corbata vella i una agulla de raspa de sardina). El cabell llarg, gris i crespat li dóna un volum necessari (està xupat).

Punt 3: Camacho Grau. Té, oficialment 4 o 6 llibres publicats. Però realment, en publica cada poques setmanes, en format pdf i els envia a 4 o 5 persones (un d'aquests en Casasses).

Punt 4 : El recital. En Casasses només va recitar obra del Camacho Grau (esperavem alguna cosa seva). Cal dir que ho fa prou bé com a rapsoda, però es podria haver preparat una mica la selecció de poemes (en va repetir). L'obra de Camacho Grau ens va agradar.


"Tot el que no és poesia, és follia" (cita de Charles Bukowski)
"Vaig lligar la poesia amb brida i escopeta" (De L'últim poema)
"(...) Macondo, Vilassar de Dalt, Andorra (...)" (De Fot pànic)
Camacho Grau

Punt 5 : Safareig. Roger de Gràcia surt amb l'Agnès Busquets, l'actriu que fa de Mònica Terribas al Polònia. Ell és més baixet del que sembla a la tele i ella és una mediana. Els seus amics són molt glamurosos.

En Casasses ha "topat frontalment" amb na Blanca Llum Vidal. És una poetessa jove i prometedora.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

En Casasses es desaprofita a si mateix. Els coneixements que té sobre poesia no es corresponen amb allò que escriu. És una llàstima per la poesia catalana. És efectisme pur esgotat en la pirotècnia d'aquests recitals. La seva constel·lació és una generació perduda de blanca llum si no llegeixen els grans noms que ignoren. Res a subvertir si no saps d'on véns. Han de sortir de Barcelona.

elisenda ha dit...

Contundent comentari. No em veig en cor d'opinar al respecte. A què et refereixes amb això que no mira els grans referents? És per la plaga de pujolsianisme (de Francesc Pujols, s'entengui) que plana sobre els nostres intel·lectualets?

Anònim ha dit...

No, no. No em refereixo al pujolsianisme, molt respectable en si mateix però que no es pren en consideració seriosa -ni ara ni en temps dels seus coetanis-, sinó al bagatge de lectures imprescindibles, poc o molt canòniques, que un ha de tenir si vol escriure, si vol subvertir res, si es vol ser trencador. És el problema de molt jovent. No basta un micro i tres cerveses. És un dèficit generacional, cultural, dels nascuts en democràcia. Sols cal ullar Pedra foguera. I gurús com en Casasses no esperonen, els adormen. I és tot tan divertit que no comprenen per què no s'han conegut abans.

elisenda ha dit...

Si no es llegeixen els clàssics, no ens hem de preguntar si han de ser-ho? Pregunta incendiària.

Si s'ha de fer un ofici (bé), s'ha de llegir la seva literatura, sigui quina sigui.

Jo, reconec, que no llegeixo clàssics (i gairebé llegeixo només textos acadèmics d'art). Amb prou feines puc llegir 5 llibres a l'any com a gaudi.

Anònim ha dit...

1) la cita del poema 'l'últim poema' no és correcta. el poema fa així:

De l’anhel pur de ser poeta
només me’n queda la buidor,
un intens gust de melangia
al paladar i l’escalfor
d’haver lligat la poesia
amb brida curta i escopeta.

onze–tretze•tres•vuit

2) la cita de chinaski és:

'La no-poesia és follia.'

3) que l'anònim deixi de ser-ho i doni la cara.

i 4) salut!


jjcg

elisenda ha dit...

Parles amb criteri doncs... saps de bona tinta com vas escriure els poemes.

Ens va agradar el de (no sé com anava), "a l'estiu... espero l'autobús".

Ens podries fer un recital virtual?

Gràcies per escriure, fa il·lusió.

Anònim ha dit...

em sap greu, però només faig recitals reals o artificials.

ara bé, a la versió de butxaca del 'pa florit' (www.paflorit.blogspot.com) hi pots trobar, a la secció 'descarrega'm', un recital gravat en directe i uns quants llibres en pdf on hi trobaràs part del material recitat per mossèn xemeneia.

a l'anònim li repeteixo que doni la cara... a la ciència... si la volen.

salut i gràcies per haver-te acostat al recital!

jjcg